Två nya undersökningar, en av mäklarföretaget Bjurfors och den andra SEB:s boprisindikator, visar båda att svenskarna tror på ökande priser på bostadsmarknaden framöver.

BILD: Bjurfors

Boprisindikatorn vänder upp i februari, och andelen hushåll som tror på stigande priser ökar med en procentenhet mot förra månaden – nu ligger den på 53 procent. Samtidigt tror åtta procent, en mindre än tidigare, på sjunkande priser.

– Efter en trevande utveckling runt årsskiftet ser vi nu åter en försiktig uppgång i hushållens boprisförväntningar. Bara åtta procent tror på sjunkande priser och vi får backa nästan tre år för att hitta en lägre notering, säger Jens Magnusson, privatekonom på SEB, i ett uttalande.

KÄLLA: SEB/Demoskop

I Bjurfors undersökning visas att optimismen är fortsatt stark efter en femprocentig uppgång på bostadsmarknaden 2019. Andelen storstadsbor som tror på fortsatta uppgångar under året har gått upp med tolv procent sedan i maj förra året och ligger nu på 59 procent. Här är det också bara fyra procent som tror på en nedgång.

Mest optimistisk är man i Malmö där 67 procent tror på en ökning.

– Malmös bostadsmarknad har varit stark under lång tid och det finns i dag inga tecken på avmattning. Trots prisrekorden anser jag att prisförväntningarna är realistiska, säger Mattias Larsson, vd för Bjurfors i Skåne, i en kommentar.

KÄLLA: Bjurfors/Sifo

Mesta ökningen av optimism har dock huvudstaden. Där har den ökat från 44 procent i maj i fjol till 57 procent i dag.

– Under 2019 ökade optimismen och priserna i Stockholm tog ett rejält kliv uppåt och börjar närma sig rekordnivåerna innan nedgången 2019, säger Fredrik Kullman, vd på Bjurfors i Stockholm.