Svenskarna är inte nöjda med hur dagens bostadsutveckling ser ut. Hela sju av tio anser den vara osund.

Det visar Svensk Fastighetsförmedlings Trendrapporten 2019.

BILD: Svensk Fastighetsförmedling

Bara 14 procent av svenskarna tycker att den svenska bostadsmarknaden har en sund utveckling. 71 procent anser motsatsen. Och det största ansvaret bär politikerna – 56 procent menar att det är deras fel att det ser ut som det gör. 14 procent menar istället att det är bankerna, och 11 procent att det är byggsektorn.

– Det är tydligt att det finns ett utbrett missnöje bland svenskarna. Ett stort bekymmer med dagens bostadsmarknad är att regleringarna gör det tufft, framför allt för förstagångsköpare, att ta sig in på marknaden. För att fler unga vuxna ska ha möjlighet att köpa sin egen bostad behöver regleringarna lättas upp, säger Liza Nyberg, vd på Svensk Fastighetsförmedling, i en kommentar till rapporten.

Precis som i en annan rapport Mäklarvärlden skrivit om tidigare anges höga priser som det största problemet. I Trendrapporten anges även dåligt utbud och den privata familjesituationen som hinder för flytt.

– Det råder fortfarande bostadsbrist i många delar av landet. Vi har alla olika behov, preferenser och livssituationer, men detta reflekteras inte i bostadsutbudet. Det krävs en större variation av bostäder och kreativiteten i byggandet måste öka, säger Liza Nyberg.

KÄLLA: Svensk Fastighetsförmedling

Topplista över vad som hindrar svenskarna från att flytta:

  1. Priserna är för höga
  2. Utbudet är för lågt
  3. Min familjesituation
  4. Kraven på kontantinsats är för höga
  5. Jag får inte bostadslån