Nej tack till söndagsvisningar, enligt undersökning

Närmare två av tre fastighetsmäklare, 62 procent, vill trappa ned på söndagsvisningar. Det visar en undersökning Mäklarsamfundet gjort bland sina medlemmar.

Bakgrunden till undersökningen är att ledande mäklare i vårt grannlands huvudstad Oslo kommit överens om att skära ned på just dessa. Och nu visar det sig alltså att även svenska mäklare skulle välkomna något liknande.

– Mot bakgrund av resultatet kommer Mäklarsamfundet att lyfta frågan i branschen. Det är inte otänkbart att vi i Sverige kommer att få se en liknande utveckling med färre söndagsvisningar, säger vd Björn Wellhagen i en kommentar.

Oslos mäklare ville ha mer tid över till familjen. Överenskommelsen var dock också ett sätt att motverka avhopp från yrket – vilket är något som märks av även i Sverige. Många mäklare jobbar varje dag i veckan med ständig tillgänglighet, och obekväma arbetstider nämns som en av de vanligaste orsakerna till att mäklare funderar på att byta jobb.

– Vi vet att en andel av kåren avregistrerar sig och slutar jobba i 30-40-årsåldern. Jag tror inte att det är en slump att vissa mäklare väljer att sluta under den period i livet då många har småbarn. Då vill man vara hemma med familjen på helgerna, säger Björn Wellhagen.

Han kommer att kontakta de norska kollegorna för att ta del av deras erfarenheter.