Siffror från undersökningar av Svensk Fastighetsförmedling och bostadssajten Booli visar att det trots en del osäkerhet på marknaden året innan blev bättre fart under 2019.

BILD: Wikimedia Creative Commons

– Det som kanske framför allt sticker ut är att många objekt har behövt prissänkas, vilket kan vara ett resultat av att köparna var lite avvaktande i början av året, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli, i en kommentar.

Dock tog det sig och på både villa- och bostadsrättsmarknaden har medelslutpriserna ökat i de flesta län jämfört med föregående år. Blekinge, Jämtland och Värmland hade dessutom de lägsta annonstiderna på villor på många år – 25, 33 respektive 28 dagar. Men snabbast gick det i Västmanland där det tog 19 dagar, visar Boolis siffror.

– Generellt har villamarknaden gått bättre än bostadsrättsmarknaden under året vilket skiljer sig från hur det sett ut tidigare år. De senaste åren har det varit bostadsrättsmarknaden som stått starkast, men nu ser vi ett trendbrott, säger Matilda Adelborg.

Booli har också tagit reda på att 270 hus i landet bytte ägare två gånger under årets lopp, att över fem procent av bostäderna beskrivits som ”unik” i mäklarannonsen och att åtta procent av dem hade med ordet ”söderläge”.

Svensk Fastighetsförmedling å sin sida har analyserat prisutvecklingen i Sverige med hjälp av Svensk Mäklarstatistik. De konstaterar att där det gått allra bäst i landet för villor är Vetlanda i Jönköpings län – där gick priserna upp med 28 procent under 2019, följt av Gislaved och Ystad med 18 respektive 14 procent.

Prisutveckling per län för villor. KÄLLA: Svensk Fastighetsförmedling

Vad gäller bostadsrätter är det istället Mjölby som stuckit iväg med 24 procent, följt av Skellefteå med 18 procent och Mariestad med 16. Rikssnittet låg på fyra procent upp.

Prisutveckling per län för bostadsrätter. KÄLLA: Svensk Fastighetsförmedling

– Statistiken visar att priserna stigit stabilt på de flesta håll i landet under året. Vi ser ett högre tryck på visningarna och den återhämtning som bostadsmarknaden gjort i år har accelererat ytterligare under hösten, säger Liza Nyberg, vd på Svensk Fastighetsförmedling, i ett uttalande.

KÄLLA: Svensk Fastighetsförmedling

All Boolis statistik för 2019 uppdelat på län finns att hämta här.