Fastighetsägarna tror på mäklare för hyresrätter

Efter att bostadskön i Stockholm ökat med nästan 39 000 personer 2019 och nu är uppe i 674 720, menar Fastighetsägarna att Bostadsförmedlingen inte räcker till.

De tror att nya typer av förmedlingar kommer att uppstå för att täcka behovet.

– Det är inte osannolikt att vi får se mäklade hyresrätter i Sverige, alltså att de aktörer som vill hyra ut lämnar in lägenheter till en privat förmedling som hittar en matchande hyresgäst. Sådana system finns i nästan alla länder utan bostadsköer, säger Martin Lindvall, samhällspolitisk chef vid Fastighetsägarna Sverige till Svenska Dagbladet.

Han menar att det till och med kan bli aktuellt med utlottning av hyresrätter i vissa grupper.

– Jag tror att det behövs flera parallella förtursköer som ett komplement till det klassiskt raka köandet.

Fastighetsägarna ser redan att en trend med friare hyressättning genom till exempel sådant som Attefallshus, och januariavtalet med marknadshyror i nyproduktion, kan leda till fler typer av förmedlingar.

– Det kan bli med hyresrätter som med stuguthyrning, att man lämnar in dem till en förmedling. Titta bara på Finland som avreglerade sin hyresmarknad på 90-talet och ganska omgående fick en stor utbudsökning av lägenheter so ägdes och hyrdes ut av privatpersoner, säger Martin Lindvall till SvD.

Vice ordförande i Bostadsförmedlingen, Margaretha Stavling (S) är inte lika säker. Hon säger till tidningen att vissa saker fungerar bättre i offentlig regi.

– Nu har vi en gemensam bostadsförmedling i Stockholm och det gör att folk slipper ringa runt.