En högre andel av bostadsaffärerna tar längre tid i år jämfört med tidigare år. Det visar en kartläggning av bostadssajten Booli.

Och även om annonstiden i genomsnitt fortfarande är kort – 17 dagar – har skillnaderna i försäljningstid ökat mellan lättsålda mer attraktiva objekt och de lite svårare.

– De här siffrorna visar att det är större skillnad på bra och dåliga objekt. De objekt som kanske har ett lite sämre läge eller en dålig planlösning tar längre tid att sälja, medan de objekt som har ”alla rätt” går snabbare än på länge, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli, i en kommentar.

Det är de tio procent av lägenheterna med mest aktiv budgivning som i dag går ännu snabbare än de två senaste åren, och den tiondel som tar längst tid tar nu ännu längre tid.

Till exempel Stockholm har dubbelt så hög andel budgivningar som pågår i över tio dagar jämfört med för två år sedan.

– De senaste åren har vi blivit vana vid hetsiga budgivningar. De förekommer fortfarande, men det tycks vara ännu vanligare med budgivningar som tar tid. För en säljare är det givetvis stressande, och speciellt i december gäller det att ha lite is i magen och vara förberedd på att det kan ta längre tid att sälja sin bostad, säger Matilda Adelborg.

Siffrorna baseras på sålda lägenheter 15 augusti till 15 november 2017, 2018 och 2019.