På fredagen höjde flera av storbankerna sina bolåneräntor efter Riksbankens höjning av reporäntan veckan innan. Nordea höjde sin med tio punkter till 2,29 procent och Handelsbanken med 0,25 procentenheter till 2,5 för bolån med tre månaders bindningstid. Länsförsäkringar höjde med 0,22 till 2,45.

– De korta marknadsräntorna steg inför Riksbankens förväntade höjning av reporäntan och har fortsatt uppåt vilket gör att vi har fått högre upplåningskostnader, säger Nordeas bolånechef Michael Skytt till Nyhetsbyrån Direkt.

Länsförsäkringar skriver att bakgrunden till ändringen är ”förändrade marknadsräntor” och att justeringen gäller från och med i dag måndag.

Nordnets sparekonom Frida Bratt säger till tidningen Expressen att bankerna egentligen inte borde behöva höja.

– Det finns marginal, och det är bra att veta i förhandlingssituationen. Det finns utrymme att vara tuff och ställa bankerna mot varandra.