De senaste tre åren har möjligheterna för unga vuxna att köpa bostad försämrats drastiskt.

Det visar en ny rapport från Prognoscentret på uppdrag av HSB.

”Stängda dörrar”, som rapporten heter, undersöker tre unga typhushåll: det 27-åriga paret, 23-åringen som bor hemma och den ensamstående 30-åringen med barn. För de två sistnämnda har möjligheten att få banklån förvärrats dramatiskt sedan 2015. 23-åringen klarar inte kraven i 12 av 20 större kommuner, en fördubbling från sex kommuner fyra år tidigare. Den ensamstående 30-åringen får nej i åtta av kommunerna, jämfört med tre 2015.

De enda som klarar sig utan försämringar är det 27-åriga paret.

– Resultatet är oroväckande. Glappen mellan bostadsmarknadens insiders, de som har kunnat göra bostadskarriär och bor relativt billigt, och bostadsmarknadens outsiders, ofta unga som får hoppa mellan dyra otrygga boenden, har vuxit de senaste tre åren. Det är ett kraftigt underbetyg till regeringens insatser för att lösa bostadskrisen, säger Anders Lago, förbudsordförande i HSB, i en kommentar.

Han menar att vi nu ser effekterna av en utebliven social bostadspolitik i kombination med benhårda kreditkrav.

– Stöd till bosparande och ändrat bolånetak i form av ett statligt startlån till unga för att underlätta deras inträde på bostadsmarknaden behövs snarast. De unga har inte råd med fler förlorade år i bostadspolitiken.

”Stängda dörrar” är en uppföljning på HSB:s tidigare rapport ”Det var bättre förr” som behandlade 2005-2015. Ladda ner och läs ”Stängda dörrar” här.