Den sedan tidigare omskrivna stjärnmäklaren från Stockholmsområdet som i somras dömdes för utpressning har blivit av med sin mäklarlicens.

Fastighetsmäklarinspektionen gjorde en prövning av hans ”redbarhet och lämplighet med anledning av en brottmålsdom om grov utpressning” och fann att hans registrering skulle återkallas omedelbart.

Den före detta mäklaren dömdes av tingsrätten till två år och sex månaders fängelse den 2 juli, vilket sedermera sänktes av hovrätten till två års fängelse. Mäklarvärlden skrev om mannen när han gripits.

Han registrerades som fastighetsmäklare 2017, och året därpå tilldelades han en varning för vilseledande marknadsföring. Men nu gäller det alltså grov utpressning vilket FMI kommenterar ”kan ge anledning att ifrågasätta en persons lämplighet som fastighetsmäklare”. Mannen är dessutom tidigare lagförd, till exempel 2004 för stöld, försök till rån, tillgrepp av fortskaffningsmedel, olovlig körning, rattfylleri och narkotikabrott. Nio år senare dömdes han för misshandel och skadegörelse.

Denna års dom, menar Fastighetsmäklarinspektionen, tycks ha samband med hans verksamhet som fastighetsmäklare och har pågått under fyra månader under 2016 och 2017:

”Det rör sig inte om en engångsföreteelse. Det handlar om upprepad brottslighet då han även två gånger tidigare lagförts för brott. Han har tidigare meddelats en varning av Fastighetsmäklarinspektionen. Detta visar enligt Fastighetsmäklarinspektionens bedömning tydligt att NN inte lägre uppfyller kravet på redbarhet och lämplighet.”

Läs hela beslutet här.