På onsdagen utsågs Stockholm till världens smartaste stad under mässan Smart City Expo World Congress i Barcelona. World Smart City Awards, som utmärkelsen heter, uppmärksammar projekt som främjar hållbar stadsutveckling och arbetar för att komma invånarna till nytta.

Stockholm fick priset för sitt ledarskap i Grow Smarter, ett EU-projekt som riktar sig just mot en hållbart växande stad. De har tagit fram tolv smarta lösningar i Årsta och Slakthusområdet för bland annat bättre mobilitet, infrastruktur och boenden.

– Det är fantastiskt glädjande att Stockholm tagit hem priset som världens smartaste stad. Nu fortsätter arbetet för en ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbar stad där det är enkelt att leva. Här spelar digitalisering och nya teknologier en avgörande roll, säger Anna König Jerlmyr, finansborgarråd (M) i Stockholms stad, i en kommentar.

De övriga finalisterna var Bristol, Curitiba, Montevideo, Seoul och Teheran och totalt 450 projekt från 54 länder var nominerade.