Ökad trångboddhet i Sverige enligt ny rapport

På onsdagen kom en ny rapport från Byggnads med flera krav för en bättre bostadspolitik.

I rapporten konstateras också att det råder bostadsbrist i nästan alla svenska kommuner och att trångboddheten det senaste decenniet ökat snabbt i Sverige.

KÄLLA: Eurostat/Byggnads

Enligt en uppskattning behöver det byggas drygt 535 000 nya lägenheter fram till 2025 för att få balans mellan tillgång och efterfrågan. Samtidigt är Sverige ett av få länder där trångboddheten ökat istället för minskat, enligt statistik från Eurostat. 14 procent av befolkningen bedöms vara trångbodda vilket är klart sämre än bland annat Norge, Finland, Spanien, Frankrike och Storbritannien.

– Det är i själva verket den överlägset mest kraftiga och en av få ökningar efter den så kallade finanskrisen, säger Markus Kallifatides, rapportförfattare och docent vid Handelshögskolan, i tidningen Svensk Byggtidning.

KÄLLA: SCB/Byggnads

I rapporten står att ”Vi kan se att antalet bostäder under perioden 1990 till i dag har ökat från drygt 4 miljoner till knappt 5 miljoner. 880 000 bostäder har tillkommit. Under samma tidsperiod har befolkningen i landet ökat med 1,64 miljoner personer. Det har alltså sedan 1990 tillskapats lite drygt en halv (0,53) bostad per tillkommen person.”

KÄLLA: SCB/Byggnads

– Vi byggnadsarbetare är stolta över våra jobb men det skaver när vi bara får bygga för dem med tjock plånbok. Det är något jag hör i nästan varje byggbod. Unga tjejer och killar står i långa bostadsköer medan byggbolaget skrattar hela vägen till banken. Det är resultatet av att Sverige i praktiken saknar en bostadspolitik Det är dags att samhället tar tillbaka kontrollen över bostadsbyggandet, säger Johan Lindholm, ordförande i Byggnads, i en kommentar till rapporten.

I rapporten presenteras Byggnads kravlista på fem punkter:

  1. Nationell planering och styrning av bostadsförsörjningen
  2. Förändra fastighetsbeskattningen
  3. Förmånliga krediter till nybyggnation
  4. Statligt bygg- och fastighetsbolag
  5. Utmana EU om det krävs

Läs mer och ladda hem hela rapporten här.