93 procent av svenskarna är nöjda med sin boendesituation. Det visar en ny undersökning av Blocket bostad och Kantar Sifo.

Allra nöjdast är kvinnor mellan 65 och 79 år och de boende i de nordligaste länen samt Småland, där är nöjdheten 96 respektive 94 procent.

Minst nöjda är män 18-29, men också där är det hela 83 procent som inte har något att klaga på. Och när det klagas på boendet är det främst för att storleken är för liten (24 procent) och för att det ligger på fel ställe (16 procent).

– Det finns ju många faktorer som spelar in kring om man är nöjd med sin boendesituation eller inte. Förutom själva bostaden och boendekostnaderna är faktorer som läge och grannar också viktiga. Villa- och radhusägare och boende norrut i landet stack ut i undersökningen som de nöjdaste, även om svenskarna överlag är väldigt nöjda i dag med sin boendesituation. Också de med bostads- eller hyresrätt, säger Tero Marjamäki, presschef på Blocket, i en kommentar.

Maria Forsström
Som varandes journalist i över 20 år är jag i jämförelse färsk i mäklarbranschen - sedan hösten 2018 är nöjet att arbeta med Mäklarvärldens webb mitt. Det finns alltså mycket kvar att lära. Jag får dock hela tiden nya insikter i den fascinerande, och ibland frustrerande, bostadsbransch som alltid är i rörelse.