I helgen öppnade många av de större svenska skidorternas liftsystem, och skidentusiaster från hela landet flockas. Den som vill ha egen stuga har dock en del att tänka på – bo större i Riksgränsen, få fler pistmeter i Åre eller enklare kommunikationer?

Svensk Fastighetsförmedling har kartlagt de olika skidorterna.

– Intresset för att äga en bostad på en skidort har ökat. Många ser det som en ren investering då priserna på bostäder i de populära orterna har ökat markant de senaste åren, dessutom kan den hyras ut, säger Liza Nyberg, vd, i en kommentar.

Bäst pris hittas i Riksgränsen, nästan hälften så billigt som i Åre. Å andra sidan är det en bit för de flesta att åka. Flest kilometer skidbacke finns i Åre – 120 kilometer – men bäst pris per skidmeter hittas i Funäsfjällen.

– Åre har ett rykte om sig att vara dyrt, något som bekräftas i statistiken om man endast tittar på bostadspriset. Men vår kartläggning visar att du får mycket skidåkning för pengarna. Åre har dessutom kommit att bli en attraktiv sommardestination dit många kommer för att vandra, bergscykla eller bara koppla av, säger Liza Nyberg.

Det som ligger mest lättillgängligt för de flesta svenskar är Romme, men det sydliga läget i Borlängetrakten ger en kortare säsong, där Riksgränsens varar ända till maj.

KÄLLA: Svensk Fastighetsförmedling