Efterfrågan ökar i alla tre storstäderna och säljarna har fortsatt medvind på bostadsmarknaden.

Det visar den senaste Mäklarpanelen från Fastighetsbyrån.

På en skala mellan 0 och 10 är det just nu 5,17 i fördel för säljarna i riket. En ökning sedan augusti då snittet låg på 5,05 – och sedan augusti i fjol när det låg på 4,83 och alltså var fördel köpare.

– Den tydliga trenden är att säljarna stärker sin ställning. Överlag har vi nu en bostadsmarknad som är relativt stabil och varken säljare eller köpare har någon påtaglig fördel. Många av våra mäklare beskriver samtidigt marknaden som nyckfull där det kan skilja sig mycket från vecka till veta och bostad till bostad. Många säljare och spekulanter upplever samma sak vilket givetvis kan skapa en viss osäkerhet, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån, i en kommentar.

Malmö har fortfarande störst fördel för säljare med ett snitt på 6, medan 4,59 i Stockholm ger fördel köpare – vilka dock sett en minskning av sitt övertag de senaste två åren.

– Storstäderna brukar gå i bräschen och utvecklingen där brukar smitta av sig till andra delar av landet, säger Johan Engström.