För fjärde året i rad har Göteborg utsetts till världens mest hållbara stad. Det genom att ta hem förstaplatsen i Global Destination Sustainability Index 2019.

Priset är främst riktat mot turistbranschen – men även de som funderar på att flytta dit kan ha glädje av att veta hur staden arbetar.

BILD: Steampipe/Göteborg & Co

Det som bland annat mäts i indexet är återvinning, sophantering, utsläpp och tillgänglighet.

Annika Hallman, möteschef på Göteborg & Co, var på plats i Houston för att ta emot priset och säger i ett uttalande att indexet har varit en viktig hävstång i deras hållbarhetsarbete.

– De senaste åren har Göteborg tagit en ledande roll och inspirerat andra destinationer att bli mer hållbara. Vi har nyttjat vår topplacering för att driva utvecklingen.

Över femtio städer visade intresse för att vara med i årets ranking och hack i häl på Göteborg kommer Köpenhamn och Zürich.

Och som om inte det vore nog utsågs Göteborg av EU-kommissionen tidigare i oktober till den europeiska huvudstaden för smart turism, också det tack vare sitt hållbarhetsarbete.

– Båda utmärkelserna kommer att sätta ännu mer ljus på Göteborg som förebild. Nästa år kommer det bli stort fokus på hur man kan arbeta för att bli smartare inom områden som digitalisering, tillgänglighet, kultur och hållbarhet, säger Peter Grönberg, vd på Göteborg & co.

Läs mer om GDS-index här.