Booli och SBAB undersökte prisskillnaden mellan en villa i Stockholm och en på 1,5 timmes pendlingsavstånd från samma stad. Detta efter att en tidigare kartläggning visat att stockholmarna lägger väldigt många timmar på pendling varje dag trots att avståndet inte ens är särskilt långt.

Det visade sig att det skiljer sig 5,5 miljoner kronor mellan huvudstaden och den billigaste kommunen Vingåker, och nästan lika mycket i Flen. Det vill säga, den som kan tänka sig att pendla kan komma ner en bra bit i både pris och månadskostnad.

– Men för många familjer står kanske inte valet mellan villa i Stockholm eller villa någon annanstans. När en genomsnittlig villa i Stockholm kostar över sju miljoner är det långt ifrån alla som har råd att ens överväga det, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli, i en kommentar.

Dock kräver en sådan flytt ju också att man beaktar sina behov och hur andra delar av livet påverkas. Många barnfamiljer söker bostäder i barnvänliga områden med lite trafik, där närhet till skolor och mataffärer är prioriterat.

– Nöjes- och kulturutbudet bidrar till högre priser. Använder du dem inte kanske du ska tänka om. Många småbarnsföräldrar lever ett småstadsliv i storstaden med ganska snäva cirklar. Jag tycker att man kan fundera på att flytta det där småstadslivet till en småstad på riktigt. Kan man ha kvar sin lön och pendla finns det både ekonomiska och livsstilsmässiga fördelar i det, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB om undersökningen.

Urvalskriteriet var utöver pendlingstiden att det går direkttåg till orten, med pendlarkort.

Ladda ned en excelfil med alla siffror här.