En ekobrottsanmälan som stödjer sig på Bolagsverkets tidigare granskning av Fastighetsmäklarförbundet har lämnats in, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Det handlar om den tre år gamla försäljningen av Hemnet som gav FMF en halv miljard kronor – vilka fördelades på ett sätt som inte uppskattades av medlemmar.

– Jag kunde inte drömma om att det skulle vara så graverande som det visat sig vara. Det är helt enkelt en gigantisk kupp, säger Inge Abrahamsson till Ekot. Han är en av medlemmarna som menar att de blivit blåsta av förbundsstyrelsen.

Ekot säger sig ha varit i kontakt med ett flertal personer som känner sig lurade, men av rädsla för repressalier inte vill uttala sig. Detta då det bland annat skickats ut brev som varnar för att den som röstar för ytterligare granskning själv får stå för kostnaden.

Förslag om ytterligare granskningar röstades också ned i fredagens extrastämma, där Erik Olsson också avgick som styrelseordförande till förmån för Johan Linde.

Fastighetsmäklarförbundet kommenterar Ekots inslag i ett pressmeddelande nu på eftermiddagen, vilket främst riktar kritik mot de medlemmar som ville ha den ytterligare granskningen.

”En utesluten medlem i FMF uttalar sig i ett inslag i morgonens Ekonomiekot kritiskt till hanteringen av medlemmar i samband med att köpeskillingen från Hemnetaffären fördelats. /…/ Köpeskillingen har fördelats efter medlemmarnas andelar och på ett transparent sätt. Enligt granskningen har styrelsen inte brutit mot några lagar och regler, tvärt emot vad som påstås av den före detta medlemmen. Denne medlem har nu anmält styrelsen till Ekobrottsmyndigheten som redan har konstaterat och beslutat att detta inte var ett ärende de kommer att behandla.”

FMF avslutar med att det är beklagligt att de få medlemmarna som misslyckades att få till ytterligare granskning nu tar till grövre medel, eftersom detta inte kommer att leda någonvart.

– Jag är inte förvånad över att man tar anför den här typen av argument, säger Inge Abrahamsson till Ekot om att Fastighetsmäklarförbundet menar att allt gått till som det ska.

– Har man fått alla de här pengarna är det klart att man vill hävda att det gått rätt till. Det är just därför jag och många med mig vill ha det här bekräftat av Ekobrottsmyndigheten, är det okej att göra på det här sättet.