Bostadssajten Booli har kartlagt årets hittills dyraste bostadsaffärer.

Toppar listan gör en gård i Haninge söder om Stockholm som gick för hela 100 700 000 kronor – 287 714 kronor kvadratmetern.

BILD: Booli

Gården, som har 350 kvadratmeter boarea och 174 kvadratmeter biarea, såldes i januari i år och har hela året haft ett duktigt försprång på de andra dyra objekten. Andraplatsen, en villa på Kragenäsvägen i Lidingö, håvade in 59 miljoner kronor.

Sju av tio objekt ligger i Stockholms län och ofta gårdar eller enorma villor nära vatten.

– Det finns vissa attribut som är mer populära än andra. Sekelskiftesdetaljer som kakelugnar och högt i tak är två exempel – närhet till vatten är ett annat. Men för de allra dyraste objekten är det läget som gör den stora skillnaden. Det är ingen slump att flera av objekten i den absoluta toppen ligger i Danderyd – att köpa en villa i den här prisklassen handlar inte bara om att skaffa sig tak över huvudet utan det är många gånger även en statusmarkör, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli, i en kommentar.

Det kan konstateras att flera av objekten gått upp i pris duktigt från en försäljning till nästa. Till exempel villan på Kragenäsvägen såldes senast 2015 för 39 miljoner kronor.

– De här prisökningarna på bara några år är verkligen väl tilltagna. Men då ska man komma ihåg att vi inte har någon information om vilka renoveringar som gjorts. Oavsett handlar det om ovanligt stora summor, säger Matilda Adelborg.

KÄLLA: Booli

Se fler av de dyraste försäljningarna här.