Att kombinera en fullskalig mäklartjänst med att göra upplevelsen digital för kunden kallas ute i världen för hybridmäkleri. Företaget Norban i Sverige är ett nytt sätt att köpa och sälja bostäder, enligt grundarna Adrian Miller och Per Hedenmark.

Norbans grundare Adrian Miller och Per Hedenmark, som kombinerar en fullskalig mäklartjänst med att göra upplevelsen digital för kunden. BILD: Norban

Med den nystartade mäklarföretaget Norban så kan man själv lägga upp sin bostad på deras ”Pre-Market” för att testa intresset för sin bostad. Vill man sedan gå vidare så fotograferar Norbans fotografer bostaden. All kontakt med kunder sker via Norban som även förser bostadsförsäljaren med en komplett mäklartjänst. Om det blir affär i det här steget så är det istället köparen som betalar arvodet.

Norban använder också Hemnet när kunderna är redo att lägga ut bostaden helt öppet. Alla kunder betalar lika mycket i arvode oavsett var den ligger eller vad den kostar.

Försök att besöka de andra mäklarnas hemsidor och se vad det kostar att anlita dem. Jag tror du kommer att få svårt att hitta det, säger Norbans grundare och vd Per Hedenmark, som har 14 års erfarenhet från branschen som bland annat marknadschef för Erik Olsson Fastighetsförmedling och Fastighetsbyråns största franchisetagare.

För oss var det otroligt viktigt att vara 100 procent transparenta. Att man som kund till exempel ska kunna följa sin affär i realtid via mobilen var också en självklarhet.

Att kombinera en fullskalig mäklartjänst med att göra upplevelsen digital för kunden kallas ute i världen för hybridmäkleri och har slagit stort i bland annat Storbritannien och USA.

Med en investering på drygt 12 miljoner kronor ska Norban på kort tid etablera sig i Skandinaviens storstäder. Bland investerarna finns bland annat Johan Tjärnberg, vd och grundare till betallösningsföretaget Bambora.

Per Hedenmark tror väldigt mycket på att erbjuda dagens storstadskunder ett alternativ till de vanliga mäklarföretagen men samtidigt ge full service åt säljaren.

Norban grundades 2019 av Adrian Miller och Per Hedenmark, som har en bakgrund som mangagementkonsult i Köpenhamn med fokuser på strategi och innovation. Norban har i dag sju anställda med huvudkontor i Malmö, verksamhet i Helsingborg sedan 1 juli och kommer från den 1 december även kunna sälja bostäder i Stockholm. Malmö och Göteborg öppnas våren 2020. Norban har en strategi att finnas i Sveriges tolv största städer samt utvalda storstäder i Europa.