Bostadspriserna ökade med en procent i riket i september, medan villapriserna var oförändrade.

På ett år har bostadsrätterna ökat med tre procent och villorna med två procent.

Det visar de senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik.

Både Storstockholm och Storgöteborg såg en ökning med två procent för bostadsrätter den senaste månaden, medan de stod stilla i Stormalmö.

– Prisutvecklingen på årsbasis varierar mellan en och sju procent. Det lägre värdet hittar vi i Storgöteborg medan det högre gäller Stormalmö, säger Hans Flink, försäljningschef på Svensk Mäklarstatistik i ett uttalande.

Också villorna hade oförändrade priser i Stormalmö i september, medan de gick upp en procent vardera i de andra två storstäderna.

Samtidigt nådde antalet sålda bostäder under årets första nio månader en ny rekordnivå på drygt 5000 fler än samma period förra året – nu uppe i drygt 125 000.

Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån, kommenterar att den stabila prisbilden skapar många bostadsaffärer.

– Bostadsmarknaden har kommit igång rejält efter ett par år som kännetecknats av avvaktande konsumenter. Det är generellt bra med folk på visningarna och det har blivit vanligare med avslut innan ordinarie visning.

Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings vd Marcus Svanberg håller med om analysen i ett separat uttalande.

– Generell stabilitet och balans mellan köpares och säljares prisförväntningar är utmärkande för bostadsmarknaden just nu I kombination med fortsatt låga räntor gör det att fler spekulanter vågar ta steget att flytta och går något längre i budgivningarna jämfört med tidigare.

Medelpriset för en villa i september var 3 317 000 och för en bostadsrätt 39 523 kronor per kvadratmeter.

KÄLLA: Svensk Mäklarstatistik