BILD: Bjurfors

Fler än varannan i Sveriges storstäder skulle göra en miljonvinst om de sålde sin nuvarande bostad.

Det visar en Sifoundersökning på uppdrag av Bjurfors.

Siffrorna stämmer också överens med Mäklarstatistiks data som visar att bostäder köpta 2005 nästan har tvådubblats i pris.

En av fem tror till och med att en försäljning skulle ge tre miljoner eller mer.

– Historiskt har det varit en mycket bra investering att äga sin egen bostad och vara med på bostadsmarknaden, åtminstone om man varit långsiktig. De som lyckats utnyttja prisuppgången och bytt upp sig till en bättre bostad har sett sina värden öka ännu mer, säger Fredrik Kullman, vd på Bjurfors Stockholm, i en kommentar.

KÄLLA: Bjurfors/Sifo

Inte fler än sju procent skulle göra en förlustaffär om de sålde i dag – men siffran hade kunnat vara ännu lägre om det inte varit för huvudstaden. I Göteborg och Malmö är det fyra procent som skulle göra förlust medan det i Stockholm är tio procent.

– De senaste två åren har det varit en tuffare marknad för framför allt nyproducerade bostäder och då främst i Stockholm. Bland dem som tror sig göra en förlust misstänker jag att många köpt en nyproducerad bostad innan prisnedgången, säger Fredrik Kullman.

Det är Göteborgs bostadsmarknad som ökat mest i värde – där tror 24 procent på en vinst på tre miljoner eller mer. I Stockholm är det 22 procent och Malmö 14 procent.

Av bostadsformerna är det småhusen som står som de klara vinnarna. Där är det tre av fyra som tror sig göra en vinst på en miljon. För bostadsrättsägare är det något färre än varannan.

Enligt Mäklarstatistik har priserna sedan 2005 gått upp med 221 procent i Göteborg, 181 procent i Malmö och 170 procent i Stockholm. Genomsnittet i Sverige är 187 procent.

KÄLLA: Bjurfors/Mäklarstatistik