Nu tar Riksbyggen sitt koncept Hyrköp till Skåne.

Bostadsrättsföreningen Körsbärslunden på Regementsvägen i Helsingborg blir det första projektet i länet.

Hyrköp testades först i Järfälla följt av Bandhagen i Stockholms län och går ut på att den boende, max 35 år gammal, får hyra en lägenhet med option att köpa inom fem år, något som Mäklarvärlden har berättat om tidigare. Det visade sig att intresset var stort och att modellen fungerat i praktiken.

– Unga vuxna har en väldigt svår situation på bostadsmarknaden. Det är mycket roligt att Riksbyggen som långsiktig samhällsbyggare utökar satsningen för att fler unga vuxna ska kunna efterfråga en bra bostad, säger Ulrika Nyström, regionchef på Riksbyggen Bostad Syd i en kommentar.

Området Drottninghög, där föreningen ligger, domineras i dag av hyresrätter och Riksbyggen vill nu erbjuda fler boendeformer.

– Projektet ligger otroligt fint med närhet till kommunikationer och intill en park med gratis utomhusbad, utegym och grillplatser, säger Theodor Alexandris, marknadsområdeschef.

Projektet i Helsingborg kommer att ha både bostadsrätt, hyrköp och hyresrätt bland sina 149 bostäder. Säljstart och intresseanmälan för Hyrköp blir i slutet av oktober och inflyttning beräknas till februari 2021.