Nio av de tio mest aktiva i bostadsdebatten är män, och nio av tio opinionsartiklar om bostäder har publicerats i liberala tidningar.

Det visar Boinstitutets nya rapport om hur det bostadspolitiska samtalet ser ut i Sverige – vem som kommenterar flitigast, vem som är mest inflytelserik och vilka teman som gällt under året.

Nio av de tio mest aktiva bostadsdebattörerna är män. BILD: Boinstitutet

Syftet med Bopol Topp 10, som kartläggningen kallas, är att fler ska skriva om bostadsfrågor.

– Att synliggöra vem som syns i bostadsdebatten och vilka frågor som ges utrymme är viktigt eftersom det kan påverka politiken om vad och för vem det byggs. Men också lyfta en diskussion om hur debatten förs, vilka frågor som ges utrymme och vad vi kanske borde prata mer om för att få en bostadspolitik som är socialt långsiktigt hållbar, säger Moa Andersson, verksamhetsledare för Boinstitutet, i samband med rapportsläppet.

Flest artiklar skrev Göteborgs-Posten, främst på grund av Västlänken och maktskiftet. Dock har Aftonbladet störst genomslag för sina artiklar tack vare räckvidd.

Aftonbladet är den enda tidningen med vänsterprofil på listan. KÄLLA: Boinstitutet

Den flitigaste signerade ledarskribenten är Daniel Braw på Barometern i Kalmar. Han har fått 33 opinionsartiklar om bostadsområdet publicerade. Hans bror Johan Braw, vd för Sölvesborgshem, är istället flitigast på Twitter med taggen #bopol.

– Bröderna Braw förtjänar en eloge för sitt engagemang. Det behövs fler lika engagerade som dem så vi snabbare kan hitta konstruktiva lösningar, säger Moa Andersson.

Av partierna är det Socialdemokraterna och Vänsterpartiet som stått för flest antal debattartiklar i tidningarna, och av organisationer är det Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna.

Frågan som löper som en röd tråd genom allt är bostadsbristen, och hemlöshet i utsatta grupper, där ideologiska skillnader syns i lösningsförslagen.

Rapporten baseras på 22 374 opinionsartiklar om bostäder mellan första september i fjol och sista augusti i år, och en sammanställning över Twitterkonton.

Läs hela anlysen av bostadsdebatten här och hur det ser ut på Twitter här (pdf-filer).