De skärpta amorteringskraven slår hårdare mot kvinnor än män.

Det visar en ny kartläggning gjord av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling med statistik från SCB och Svensk Mäklarstatistik.

– Amorteringskraven har bland annat bidragit till en sundare prisutveckling på bostadsmarknaden. Men de ger också inlåsningseffekter och en mer ojämlik bostadsmarknad där kvinnor, som generellt tjänar mindre än män, har svårare att köpa bostad, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, i ett uttalande.

Kvinnor som tjänar enligt genomsnittet i sitt län riskerar en extra amorteringsutgift i 15 av 21 län. För män gäller detta endast i 8 av länen.

Dessutom tar det i genomsnitt fyra år längre för kvinnor att spara ihop till kontantinsatsen, som motsvarar 15 procent av köpeskillingen. I Sverige tar det i snitt elva år för en man och femton år för en kvinna att spara ihop till de dryga 370 000 som krävs för en genomsnittlig bostadsrätt. Detta förutsatt att de sparar tio procent av sin årsinkomst. I Stockholm tar det femton år för män och arton för kvinnor.

– Det måste bli enklare för människor att flytta. För en långsiktigt hållbar bostadsmarknad behövs en bred bostadspolitisk överenskommelse för ökad rörlighet. Här bör omformulerade amorteringskrav, individanpassad kontantinsats och kraftigt sänkt flyttskatt vara i fokus, säger Marcus Svanberg.

Antal år för att spara till kontantinsats. KÄLLA: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling