Vera Bark flyr hals över huvud från sin möhippa i det lilla samhället Hampetorp utanför Örebro. I fem års tid vandrar sedan hennes far, kriminalinspektör Kristoffer Bark, längs Hjälmarens strand, mil efter mil, i sökandet efter sin dotter.

Man befarar att hon drunknat. Ovissheten tär på honom och på Veras mor som är på väg att gå under i sin förtvivlan.

Text: Jonas Bergholm

Tre år efter Veras möhippa försvinner en undersköterska från samma plats. Utredningen läggs ner också i detta fall, men Kristoffer Bark får den öppnad igen som ett cold case. Den saknade kvinnan påminner på många sätt om hans dotter. Snart inser han att det finns fler samband än han först anat.

Dotter saknad är den första delen i Anna Janssons deckarserie Bergslagens blå. Det är en berättelse om en förälders värsta mardröm. Det är också en berättelse om vad som kan ske med ett försummat barn när verkligheten blivit outhärdlig, och om vanföreställningar som får livsfarliga konsekvenser.

Hur kom du på idén till boken, Anna Jansson?

Jag gick ut med Hjälmarens strand för att hitta ett torp med vedspis och brunn där jag på min ålders höst kan ha höns och odla potatis om pensionssystemet kollapsar. Då märkte jag att någon gick vid min sida. Det var Kristoffer Bark – bokens huvudperson som är kriminalinspektör. Han letar med förtvivlan efter sin dotter som försvann från en möhippa och tros ha drunknat. Det är första boken i en serie om Örebropolisen.

Såg på din hemsida att du skulle bli sjuksköterska men inte tålde se blod utan att svimma. Hur lyckas du ta livet av en massa folk i dina böcker utan att ständigt tuppa av?

Efter 25 år som sjuksköterska vande jag mig vid blod, men tog ändå det säkra före det osäkra och arbetade på lungkliniken, inte på operation. När det gäller mord och blod och död så redovisar vi deckarförfattare vår ondska, medan andra smyger med sin

Mäklardeckare … hur skulle det vara att skriva en sådan?

Behövs inte när jag har en mäklare, Rasmus Deguard på omslaget. Vi gick igenom säkert tolv modellagenturer för att hitta någon som liknade Kristoffer Bark utan att hitta honom. Till slut fick jag förklara för min man varför jag kollade på manliga modeller. Det blev allt mer bråttom att få till bokomslaget. Då slängde min förläggare in en bild, jag trodde det var ännu en modell – men det var en mäklare och han såg helt rätt ut. En man med ett uppdrag till skillnad från modellerna som poserade.

* * *

TÄVLINGEN

Vinn ditt eget exemplar av boken (värde cirka 189 kr). Mejla dina svar till jonas@maklarvarlden.se under ämnet ”Tävling” senast 11 oktober. De tre först rätta inkomna svaren vinner! Glöm inte dina kontaktuppgifter.

Lycka till!

Fråga 1: Anna Jansson har också givit ut en bok som heter:

1 Blå skalbagge

X Svart fjäril

2 Grön markatta

Fråga 2: Vilket år grundades Norstedts?

1 1823

X 1923

2 1723

Fråga 3: MäklarVärldens nyhetsbrev kommer en gång i veckan. Vilken dag?

1 Måndag

X Tisdag

2 Torsdag

Lycka till!

Anna Jansson

Anna Jansson är född och uppvuxen i Visby, och numera bosatt i Örebro med sin familj. Anna Janssons romaner har sålt i fyra miljoner exemplar och är översatta till sexton språk. Böckerna om kriminalinspektör Maria Wern har gjort succé som tv-serie och film med Eva Röse i huvudrollen.

Rätt svar i förra tävlingen var: 1. ”Ditt livs affär” (X), 2. ”1944” (X), 3. ”50” (X).

Jeanette Carpman, Cecilia Hemer Eliasson och Karin Eriksson vinner varsitt exemplar av boken ”Folk med ångest” av Fredrik Backman (värde cirka 189kr). Grattis!