Svensk Mäklarstatistik: Fortsatt uppåt i augusti

Priserna för både villor och bostadsrätter i riket ökade med en procent i augusti. Det visar de senaste siffrorna från Svensk Mäklarstatistik.

Villorna fick dock ingen hjälp av storstadsområdena, som samtliga var helt stillastående den senaste månaden.

– Det innebär att övriga riket stod för ökningen. Årstakten i Storstockholm och Storgöteborg ligger kvar på plus en procent medan Stormalmös årstakt är plus fyra procent, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik, i ett uttalande.

KÄLLA: Svensk Mäklarstatistik

För bostadsrätterna gick det något bättre, där ökade priserna i samtliga storstadsregioner under månaden som gick – i centrala Stockholm och Göteborg med två procent och övriga områden med en procent.

– Årstakten varierade från oförändrade priser till plus tre procent, undantaget Malmöområdet där man fortsatt ligger högt med 7-8 procent, säger Per-Arne Sandegren.

KÄLLA: Svensk Mäklarstatistik

Augusti i år visar också en rekordförsäljning jämfört med tidigare år.

– 14 700 bostäder bytte ägare under månaden vilket är tre procent fler än samma månad förra året. Det är framför allt ökad omsättning av bostadsrätter som ligger bakom rekordnoteringen i augusti.

Medelpriset för villor i riket låg på 3 017000 kronor och för bostadsrätter på 39 095 kronor per kvadratmeter.

Statistiken för fritidshus visar också en ökning, där har priserna gått upp med fyra procent på ett år och nådde ett medelpris på 1 733 000 kronor.