Lokalkännedom viktigast vid val av mäklare

Lokalkännedom, personkemi och rekommendationer är viktigast vid valet av mäklare.

Det visar Svensk Fastighetsförmedling senaste undersökning Bobarometern.

BILD: Svensk Fastighetsförmedling

En av fyra tillfrågade anser att den lokala kännedomen om området är viktigast, och att mäklaren sålt i området tidigare. Efter den är det mer spridda skurar i vad köpare och säljare önskar sig, men på andra plats med 13 procent kommer personkemi och därefter – skulle man kunna säga – personkemi i andra hand. Det vill säga att folk du känner har rekommenderat mäklaren ifråga, vilket 11 procent anser viktigast.

– Vid val av mäklare är det viktigt att känna förtroende, inte minst på grund av att det är en stor affär att sälja sin bostad. Det är intressant och glädjande för oss att se att lokal kännedom är den viktigaste faktorn när vi väljer mäklare, då vi är experter på den lokala bostadsmarknaden, säger Liza Nyberg, vd på Svensk Fastighetsförmedling, i ett uttalande.

I princip ingen, bara en procent av de tillfrågade, fäster någon betydelse vid hur mäklaren värderar bostaden oavsett om det är högt eller lågt. Sju procent vill att mäklaren tar ut lågt arvode, och lika många vill att hen jobbar hos en etablerad kedja.

Nio procent av de tillfrågade anlitar överhuvudtaget inte mäklare.

KÄLLA: Svensk Fastighetsförmedling