Ekonomikollen – nytt verktyg för konsumenten

I samband med köp av en ny bostad kan många känna sig oroade över sin ekonomi. Detta ska Ekonomikollen hjälpa till med, ett nytt verktyg lanserat av Svenska Mäklarhuset.

Andreas Mühlich

Tanken är att det ska underlätta beslutsfattandet inför köpet.

– Vår uppfattning som fastighetsmäklare är att många kunder är osäkra på hur köpet av en ny bostad påverkar ekonomin både på kort och lång sikt. Vi tror att våra kunder nu kan känna sig tryggare i besluten när Ekonomikollen finns och vågar förverkliga sina bostadsdrömmar, säger Andreas Mühlich, marknadschef på Svenska Mäklarhuset, i ett uttalande.

I Ekonomikollen får kunden både en översikt över sin nuvarande ekonomi och en prognos på hur det kan se ut i framtiden. Man kan också jämföra sin nuvarande bostadsekonomi med den kommande.

Tjänsten används med Bank-ID som ger tillgång till data från Sveriges banker, för att fånga upp den ekonomiska information som behövs.

– I kalkylen kan man på ett enkelt sätt få en prognos över hur köpet påverkar ekonomin på lång sikt, till exempel vad som händer om man skaffar barn eller köper en ny bil. Verktyget ger inga rekommendationer eller garantier, men en tydlig indikation på hur privatekonomin påverkas, säger Andreas Mühlich.

Också Husman Hagberg lanserade ett liknande prognosverktyg i maj i år, med motiveringen att det är ett viktigt sätt att ta ansvar för kundresan.

– Branschen är väldigt digital i många avseenden, men vad gäller att hjälpa kunden se den långsiktiga bilden av sin ekonomi kopplat till bostadsköpet så har ingen hittills tagit det steget. Jag ser det som en naturlig utveckling av vårt utbud att kunna hjälpa våra kunder att se helhetsbilden av ett bostadsköp, sa Husman Hagbergs marknadschef Åsa Davidsson då.

Både Svenska Mäklarhusets och Husman Hagbergs verktyg är gratis och finns kopplat till samtliga annonser.

Maria Forsström
Som varandes journalist i över 20 år är jag i jämförelse färsk i mäklarbranschen - sedan hösten 2018 är nöjet att arbeta med Mäklarvärldens webb mitt. Det finns alltså mycket kvar att lära. Jag får dock hela tiden nya insikter i den fascinerande, och ibland frustrerande, bostadsbransch som alltid är i rörelse.