Återinfört tak på uppskov för reavinstskatt

Första juli 2020 återinförs taket för hur mycket reavinstskatt man får skjuta upp vid en bostadsförsäljning. Men samtidigt fördubblas maxbeloppet till tre miljoner från tidigare 1,45, rapporterar Sveriges Radio.

Den som utnyttjar uppskovet får dock betala en årlig avgift som ligger på drygt 5000 kronor per uppskjuten vinstmiljon.

– Det blir definitivt en kostnad att skjuta upp reavinsten. Om man använder sig av hela uppskovet blir kostnaden 15 000 kronor utslaget på ett år. Det blir 1250 kronor i månaden, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar, till radion.

Hon menar att det med dagens ränteläge skulle kunna vara förmånligare att ta ett banklån och betala av reavinstskatten än att ta uppskovet och betala avgiften.

– Det får varje familj sätta sig ner och räkna på.

Liberalernas ekonomisk-politiska talesperson Mats Persson tror dock att förändringen kommer att ha stor betydelse.

– Vi ser ju hur rörligheten på den svenska bostadsmarknaden är för låg, hur barnfamiljer har svårt att hitta villan att flytta till. När fler flyttar och säljer sina bostäder, så kommer det att bli bra för bostadsmarknaden.

Han menar att budgetförslaget är en förhandlingsframgång för Liberalerna och att taket annars hade återinförts på en väsentligt mycket lägre nivå.

– Det har varit en viktig del för oss att driva igenom detta, för med det kommer 95 procent av alla bostadsägare att kunna göra fullt uppskov, säger Mats Persson till Sveriges Radio.