Var tredje vill styra hembelysningen med mobilen

Fler än var tredje vill kunna styra belysningen hemma med sin mobiltelefon.

Det visar en ny undersökning av Kantar Sifo på uppdrag av Skanska. Detta med anledning av att det blir allt vanligare med smarta bostäder i Sverige.

BILD: Max Pixel

Av samtliga tillfrågade var det 37 procent som ville kunna styra över belysningen med mobilen. När man bryter ned siffrorna i ålderskategorier vill 16 till 29-åringarna dock helst styra sina högtalare – över hälften önskar detta. Samtidigt vill 45 procent av 60 till 74-åringarna överhuvudtaget inte använda mobilen till styrning av hemmet.

– Tekniken fortsätter att utvecklas i ett högt tempo och många vill i dag kunna sköta saker i hemmet på distans. Förutom att det är praktiskt och bekvämt finns det även fördelar ur ett hållbarhetsperspektiv. Möjligheten att reglera värme och el på distans gör att det blir enklare för fler att energieffektivisera sina hem. För oss är det mycket viktigt att tänka på hur vi kan möta de här behoven när vi utvecklar nya bostäder, säger Magnus Lambertsson, försäljnings- och marknadschef på Skanska Nya hem i ett uttalande.

De flesta, 51 procent, anger smidighet som orsak till att ha mobilen som fjärrkontroll. 37 procent menar att det skulle ge dem bättre kontroll över sina hem på distans. Blott en procent vill kunna skryta om det.

KÄLLA: Skanska