Göteborgs prestigeprojekt Karlatornet missar stadens 400-årsjubileum. Detta då förhandlingar med en ny finansiär drar ut på tiden, rapporterar Dagens Nyheter.

Planen var att den 245 meter höga byggnaden, som ska bli Nordens högsta, skulle vara inflyttningsklar 2021 – jubileumsåret. Det kommer dock att försenas, enligt byggherren Serneke, trots att åttio procent av lägenheterna redan sålts. Bland annat den omskrivna elvarummaren på 240 meters höjd som gick för 66 miljoner kronor i fjol.

– Boendet vi kommer att leverera till dem blir helt unikt och kan inte jämföras med något annat. Jag har därför goda förhoppningar att de förstår utmaningarna som kommer med ett sådant här projekt och att de även kan acceptera att inflyttningen flyttas fram något, säger Ola Serneke till Dagens Nyheter.

Orsaken till förseningen är förhandlingar med en ”hittills hemlig internationell aktör”, vilka dragit ut på tiden och väntas bli klara först under hösten. Inflyttning beräknas nu istället till 2022.