Fler borde hyra ut rum enligt SBAB

Bara fyra procent av svenskarna hyr ut någon del av sitt hem i dag, samtidigt som 82 procent säger att de inte ens överväger saken.

Det rapporterar Aftonbladet efter en undersökning från SBAB.

Boendeekonomen Claudia Wörmann säger i tidningen att man visst kan ha förståelse för att folk värnar sitt privatliv, men:

– Det kan finnas mycket att vinna på att hyra ut. Ekonomiskt kan hyran bli ett fint tillskott till den egna hushållskassan, med mer i plånboken eller möjlighet till ett ökat sparande.

47 procent av de tillfrågade avstår uthyrning på grund av platsbrist, men 13 procent hänvisar till att övriga i boendet inte vill ha inneboende. Wörmann menar dock att det finns fler fördelar – man gör en god gärning, och hjälper till att lindra bostadskrisen för studenter som kanske annars tvingas tacka nej till utbildningsplats.

– I vår rapport pratade vi med en familj som hyr ut sitt Attefallshus till en student. På det sättet kunde familjen betala utgifterna för bygget av detsamma. Dessutom sågs Attefallshuset som ett möjligt framtida boende för barnen när de blir stora nog att flytta hemifrån. En riktig win-win-situation.