Brf sålde lägenheter utan bygglov – ägare i flera led drabbas

Bostadsrätterna var inga bostadsrätter – ägare i flera led har tvingats flytta och uppmanas stämma varandra. 

Hotell Du Nords omvandling är varje bostadsrättsköpares mardröm.

Hotell Du Nord innan det såldes till de nu polisanmälda.

Ett antal köpare och säljare i flera led har drabbats av att en nybildad bostadsrättsförening inte inhämtade bygglov när de borde, har SVT:s lokalnyheter i Östergötland rapporterat om under augusti.

Det handlar om det gamla hotellet Du Nord i Linköping. Rummen på hotellen omvandlades till bostadsrätter och såldes – ibland i flera led – innan staden upptäckte att bostadsrättsföreningen saknade bygglov.

Bostadsrätterna var inga bostadsrätter

Bostadsrätterna var alltså inte alls några bostadsrätter, och man får inte bo där på heltid. Ägarna tvingades flytta eftersom bostäderna fortfarande räknas som hotellrum – man kan inte skriva sig där.

– Det visade sig att man inte fick bo i lägenheterna. Och man kan inte som privatperson äga lägenheten, säger en av de drabbade, Michael Malmgren, till SVT Öst.

En annan drabbad är Boris Topic som stämts på 1,2 miljoner kronor av sina köpare, trots att han trott att han sålt en godkänd bostad.

– Nu säger de att jag i min tur måste stämma dem som jag köpte lägenheten av. Och de ska i sin tur stämma dem som de köpte lägenheten av. Det är en situation som inte känns verklig. Jag har ju ingen skuld i detta, säger han.

Mäklare har inget ansvar

SVT har också pratat med Mäklarsamfundet som säger att mäklare inte har något ansvar att kontrollera huruvida det som säljs är godkänt som bostad – om det inte finns skäl att misstänka felaktigheter.

– Mäklaren kontrollerar att det finns en ekonomisk plan och liknande. Men om den som har gjort den ekonomiska planen inte har tagit upp det blir det ju problematiskt, säger Mats Sjöquist, jurist, till kanalen.

Ekobrottsmyndigheten utreder

Enligt SVT Öst handlar det om 33 drabbade familjer, och den nya bostadsrättsföreningen har polisanmält de ursprungliga ägarna, deras samarbetspartner och en revisor. Ekobrottsmyndigheten bekräftar till kanalen att det pågår en utredning men hänvisar till förundersökningssekretess.

En av de polisanmälda säger till SVT att han inte vet någonting, inte ens att han är polisanmäld.