Varannan ung har bott i andra hand

En Sifoundersökning på uppdrag av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling visar att varannan ung svensk har bott i andra hand.

Samtidigt etablerar de sig allt senare på bostadsmarknaden.

BILD: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

46 procent av 18- till 29-åringarna har bott hemifrån i något som inte är deras, antingen i andra hand eller som inneboende.

– En historisk stor andel av unga vuxna har i dag inte ett boende som de kan kalla sitt eget hem. En andrahandsbostad är ofta dyr vilket gör det svårare att spara till kontantinsatsen till en egen bostad. Det riskerar att leda till missade arbets- och utbildningstillfällen, vilket påverkar Sveriges långsiktiga välmående och konkurrenskraft säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i ett uttalande.

61 procent av de tillfrågade unga vill bo större än i dag, och 36 procent säger att största hindret är höga månadskostnader.

Etableringsåldern på bostadsmarknaden har ökat från 21 år 1985 till 29 år i dag. Minskat har däremot ägandet – 1981 ägde 43 procent av alla mellan 25 och 34 sitt boende, jämfört med 24 procent 2017, skriver Länsfast.

– Unga vuxna kommer i kläm på dagens dysfunktionella bostadsmarknad, säger Marcus Svanberg och menar att det som behövs är omformulerade amorteringskrav, subventionerat bosparande och individanpassad kontantinsats.

KÄLLA: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling