Två av tre unga vill bo större – men kan inte

Antalet unga som vill bo större har fördubblats på bara ett år – från 30 procent 2018 till 61 procent i dag.

Det visar en ny Sifoundersökning beställd av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Samtidigt uppger 35 procent av de tillfrågade över 65 att de skulle vilja bo mindre.

– Det är tydligt att både unga och äldre, som är nycklarna för att låsa upp knutarna på bostadsmarknaden, upplever att Sveriges bostadspolitik nu fungerar ännu sämre än tidigare. Det är en varningssignal som bostadsminister Per Bolund behöver ta på största allvar, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

24 procent av de äldre anger reavinstskatten som flytthinder, vilket också är en ökning från fjolårets 15 procent.

Enligt Länsfasts kartläggning steg bostadsrättspriserna i Sverige med 46 procent mellan 2013 och 2016, medan de sedan dess – efter Finansinspektionens två amorteringskrav – bara stigit med en procent.

– Det är positivt att amorteringskraven bidragit till en mer sund prisutveckling. De låser dock fast människor i bostäder som inte möter deras behov. Vi vill se en bred bostadspolitisk överenskommelse för ökad rörlighet, med omformulerade amorteringskrav, individanpassad kontantinsats och slopad flyttskatt, säger Marcus Svanberg.