Skåne mest populärt för sommarstället

Skåne är det mest populära stället för sommarhuset. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings senaste Bobarometer.

Skåne populärast. Här Österlen.

Efter Skåne kommer Bohuslän, följt av Dalarna och Gotland, även om platsen man helst vill ha fritidshuset på till stor del beror på var man bor. Det ska helst ligga inom rimlig restid från hemmet – stockholmare, göteborgare och skåningar vill gärna ha det i samma landskap eller grannlandskapet.

– I år har vi märkt av en ovanligt stor efterfrågan på fritidshus, vilket kan bero på förra årets rekordsommar i kombination med den flygskam som uppstått i samband med klimatdebatten. I och med att standarden på fritidshus har ökat enormt väljer allt fler att nyttja dem året runt, till exempel som en fristad över en helg. Då är det skönt om restiden inte är för lång, säger Liza Nyberg, vd på Svensk Fastighetsförmedling, i ett uttalande.

Det som i övrigt prioriteras är närheten till vatten – fler än sju av tio vill ha nära till bad. Stockholmarnas drömsommarhus är ett klassiskt skärgårdshus med stora fönster mot havet, medan gotlänningarna vill ha en fiskebod och jämtarna en sportstuga med bastu och öppen spis i fjällen.

KÄLLA: Svensk Fastighetsförmedling