Den som flyttar från största kommunen i sitt län till en mindre kan spara miljoner.

Det visar Länsförsäkringars nya kartläggning.

De har räknat på både lägenhet och villa, och jämfört länens dyraste kommun med den billigaste. Störst vinst kan boende i Stockholm och Göteborg göra. Till exempel kan den som flyttar från en 75 kvadratmeter stor lägenhet i Stockholms kommun till en likvärdig i Norrtälje spara över 3,2 miljoner, vilket ger en ränteskillnad på 22 014 kronor årligen.

Villor sparar man mest på i Västra Götalands län. En 100 kvadratmeter stor villa i Göteborg jämfört med Herrljunga kommun skiljer nästan 3,2 miljoner kronor den också.

– För de familjer vars nästa steg i boendekarriären är en villa, men känner att priserna i den största kommunen i länet är alltför höga, är pendling ett bra sätt att komma ner i boendekostnad. Många lockas också av möjligheten att få mer hus för pengarna och att det kanske finns mer natur i området, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar, i ett uttalande.

Det beräknade pendlingsavståndet mellan Stockholm och Norrtälje är 64 minuter. Länsförsäkringar skriver att studier vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping visar en tröskeleffekt vid en restid på över 45 minuter i kollektivtrafik. Bortom detta minskar benägenheten att pendla till jobbet markant.

– Utöver de rent ekonomiska aspekterna är det också viktigt att fundera över närheten till barnomsorg, skola och fritidsaktiviteter, och hur familjen klarar att en eller bägge vuxna är borta en längre stund varje dag. Fråga gärna arbetsgivaren om det är okej att arbeta hemma en eller två dagar i veckan, säger Emma Persson.

Topp tio län för lägenheter. KÄLLA: Länsförsäkringar
Topp tio län för villor. KÄLLA: Länsförsäkringar