Den senaste mätningen hos Mäklarpanelen visar att vårens trend med stigande optimism hos mäklarna fortsätter efter en stillastående mätning förra månaden.

BILD: Fastighetsmäklarförbundet

43 procent tror på ökande priser, jämfört med 38 månaden innan, medan 12 procent tror på sjunkande priser mot de tidigare 14.

– Det är fortsatt positiva tongångar bland mäklarna gällande prisutvecklingen. Och vi har ju också sett en återhämtning av priserna. Om vi jämför med samma period 2018 så är det väldigt stor skillnad – då var det lika många som bedömde prisuppgång som prisnedgång, 27 procent, säger Jenny Stenberg, vd på Fastighetsmäklarförbundet som gör mätningen tillsammans med Valueguard, i ett uttalande.

Hon menar att det återstå att se huruvida Riksbankens besked om räntan kommer att få någon effekt, men att det troligtvis inte blir så eftersom fler parametrar spelar in.

– Däremot kanske det lugnar konsumenterna och gör det lite mer förutsägbart. Med tanke på ränteläget kanske det är dags att bankerna ser över sina höga kalkylräntor så att det blir lättare för framför allt förstagångsköpare att komma in på bostadsmarknaden. Det är lite märkligt att ha sådana höga kalkyler eftersom boräntan inte kommer att höjas till de nivåerna inom överskådlig tid.

Jenny Stenberg säger också att prisuppgången förmodligen kommer att gälla de mest attraktiva objekten, renoverade med bra lägen.

– Vi vet att det är de riktigt bra bostäderna som går bäst att sälja, men att mycket också tar tid. Vi vet också att konsumenterna är mer kräsna, mer pålästa, och med det smörgåsbord av bostäder som rått en längre tid tar det längre tid till avslut. Men inte överallt.

KÄLLA: Fastighetsmäklarförbundet