För en vecka sedan kom antagningsbeskeden till universitet och högskolor.

Något som omedelbart märks på en bostadsmarknad som vanligen dämpas under sommarsemestrarna.

Enligt ny statistik från Booli får studentstäder ökad efterfrågan redan samma dag som beskeden kommer.

– Det både publiceras och säljs fler ettor än vanligt på studentorterna i samband med att antagningsbeskeden skickas ut. Trycket på små lägenheter ökar i juli när många studenter med kort varsel måste fixa någonstans att bo, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli, i ett uttalande.

Juli är en av de månader som det publiceras flest ettor i städer med mycket studenter – borträknat storstadsområdena som har hög efterfrågan året om.

– Många av studentstäderna saknar en fungerande hyresmarknad. De studenter som kan får ofta hjälp av släktingar att finansiera ett bostadsköp på studieorten, men det är det långt ifrån alla familjer som har möjlighet till, säger Matilda Adelborg.

Ytterligare en topp väntas 1 augusti när nästa antagningsbesked kommer.