Dela med grannar: Verktyg ok, badrum inte ok

Trots både bostadsbrist och en allt mer populär delningsekonomi är det mycket få bostadsrättsägare som vill dela själva bostaden med någon annan.

Det visar Sveriges Bostadsrättsrapport, framtagen av Sveriges Bostadsrättscentrum (SBC).

I den har de spekulerat i framtiden och via Ipsos frågat en panel om 1000 svenska bostadsrättsägare hur de ställer sig till olika delningsscenarier.

Generösast är de tillfrågade med verktyg, där kan 54 procent tänka sig att dela dem med grannarna, och gymredskap, där hälften är okej med att dela.

KÄLLA: Sveriges Bostdsrättscentrum

Längst ned på listan kommer köksredskap och kläder vilka bara fyra respektive tre procent kan tänka sig att dela.

Vad gäller delad boyta vill 86 procent överhuvudtaget inte veta av saken. Fem procent kan tänka sig att dela teverum, och högre än så blir det inte. Toalett och badrum hamnar på en procent.

KÄLLA: Sveriges Bostdsrättscentrum

– Dagens familjer ser inte ut som de en gång gjorde. Vi har fler äldre än någonsin och singelhushåll eller familjer som lever varannan vecka-liv är betydligt vanligare i dag. Bostadsbristen i städer gör dessutom att ungdomar bor hemma allt längre. I samband med detta talas det mer om flexibla bostäder och lösningar med fler delade funktioner. Det är intressant att det skiljer sig så pass mycket mellan vilka som är villiga att dela vad med sina grannar. En bostadsrättsförening är trots allt redan en stor delningsekonomi, säger Helena Klåvus, cio på SBC, i ett uttalande.

Noteras kan att två procent av de tillfrågade är beredda att dela sovrum med sina grannar. Hur specificeras dock inte.