Bobarometern: Varannan svensk tror på dyrare bostäder

BILD: Svensk Fastighetsförmedling

I går rapporterade vi att 43 procent av mäklarna tror på ökande priser på bostadsmarknaden. Nu visar det sig, via Svensk Fastighetsförmedlings Bobarometer, att svenska folket hyser ännu större hopp om att kunna sälja dyrare.

48 procent av de tillfrågade tror att bostadspriserna kommer att stiga det kommande året, varav majoriteten tror på en till tre procents ökning. Förra året trodde en fjärdedel på sjunkande priser, något som i årets mätning har minskat till 15 procent.

– Efter ett år av i stort sett stillastående priser kan vi nu syna en positiv prisutveckling, trots att utbudet är rekordhögt. Under maj månad har vi haft fler lägenheter till salu än på länge, vilket indikerar en stabilisering och bättre dynamik på marknaden, säger Liza Nyberg, vd på Svensk Fastighetsförmedling.

Fortfarande upplever dock varannan svensk hinder med att köpa bostad, varav de största orsakerna är höga priser och kravet på kontantinsats. Var femte tycker att bostäderna redan är för dyra.

– Bostadsregleringarna gör det komplicerat. Lånetaket var exempelvis en god sak när det infördes, men i kombination med amorteringskrav, skuldkvotstak med mera blir allt fler människor inlåsta i sina boenden. Tyvärr ser vi att detta slår hårdast mot förstagångsköpare, men även personer som ligger i skilsmässa och barnfamiljer som behöver större, säger Liza Nyberg.

22 procent planerar trots detta en flytt det närmaste året.

KÄLLA: Bobarometern/Svensk Fastighetsförmedling
KÄLLA: Bobarometern/Svensk Fastighetsförmedling