Målet för Stockholms stad 2019 var att godkänna detaljplaner för 10 000 nya bostäder innan året når sin ände. Efter halva året har man godkänt – 410.

Det rapporterar SVT.

Socialdemokraterna i stadshuset är inte nöjda med utvecklingen och skriver i ett pressmeddelande att motsvarande antal 2018 var fler än 4000.

– Jag kan inte ens minnas senast vi såg så här få nya projekt. Anledningen är så klart att varje parti i det blågröna styret har vetorätt för varje enskilt nytt projekt. Då blir det så här. Vi har uppenbarligen ett mycket svagt ledarskap som konsekvent väljer att stoppa eller skjuta upp väldigt många bostäder. Hittills har man pausat runt 5000 bostäder på grund av att man inte kan komma överens, säger Jan Valeskog, oppositionsborgarråd och vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden, i uttalandet.

Han säger att majoriteten nu måste godkänna 9590 bostäder på årets sex återstående beslutsmöten.

– Det kommer i praktiken att bli omöjligt att nå stadens uppsatta mål.

Stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M) säger dock till SVT att bristen på detaljplaner beror på den långa kedjan från planarbete till beslut.

– Det är olyckligt att man får en ketchupeffekt, men det beror på att många av de stora planerna tar väldigt mycket tid. Tjänstemännen signalerar att vi kommer att kunna nå målen, så prognosen ser bra ut.