Dan Olofsson. BILD: Karin Bångman

Ett nytt projekt har sjösatts i Kaxås för att motverka avfolkningen av landsbygden och försöka vända befolkningstrenden. Grundare är Dan Olofsson, annars mest känd som ägare till världsomspännande Sigma Group.

Han skriver i ett slags manifest att ”kanske går det att med nya verktyg och nya idéer att vända trenden och skapa tillväxt? Detta vet vi först om vi prövar” och menar att det är bybornas egna engagemang som är den viktiga och bestående grunden för projektet.

De utgår från premissen att Sverige har många unga familjer som vill bryta centraliserande trender och främja småskalighet, vill ge sina barn en trygg uppväxt samt värdesätter god miljö och levande landsbygd. Projekt Kaxås har redan fått fram ett tiotal bostadsobjekt redo för omgående inflyttning och är beredda att investera i de ”unga ansvarsfulla familjer” som flyttar dit med skräddarsydda lösningar.

Bland lockbetena finns en ”exceptionellt bra” byskola, bredband med fiber, aktivt föreningsliv och pendlingsavstånd till Östersund.

Projekt Kaxås är öppna med att de inte vet vad som kommer att hända men säger sig vara beredda att anstränga sig. Och som de skriver: ”Misslyckas vi har inget egentligen hänt. Lyckas vi skapas ny framtidstro för bygden.”

Läs mer om projektet här.