Här har villapriserna ökat mest

BILD: Wikimedia Commons

Svensk fastighetsförmedling och Svensk mäklarstatistik har undersökt var i landet villaägare tjänat mest på sina hus. Svaret blev: Grästorp.

I den lilla kommunen i Västra Götaland har villapriserna stigit med hela 74 procent de senaste fem åren.

I botten hittar vi Haparanda och Bengtsfors där priserna stigit med modesta sex procent. Detta ger dock vid handen en ökning i samtliga kommuner, och snittet för riket är en prisuppgång om 41 procent.

– Trots att de senaste åren har präglats av en aningen ostabil bostadsmarknad har priserna på villor fortsatt öka i stadig takt. Det beror till stor del på att utbudet i många delar av landet inte möter efterfrågan och en av de främsta orsakerna till det är inlåsningseffekter, säger Liza Nyberg, vd på Svensk fastighetsförmedling, i ett uttalande

Bara kommuner med fler än 50 försäljningar per år är med i mätningen, vilket gör att 254 av landets 290 kommuner deltog. Länsvis ligger Gotland i topp, med ett nuvarande snittpris på tre miljoner kronor visar de en ökning om 52 procent sedan 2013.

– Främst beror det på köpare utifrån och då i störst grad Stockholm, säger Marie Nilsson på Svensk fastighetsförmedling i Visby.

KÄLLA: Svensk fastighetsförmedling/Svensk mäklarstatistik