En ny rapport från Finanspolitiska rådet menar att rörligheten på bostadsmarknaden skulle öka med en friare hyressättning och höjd fastighetsskatt.

Finanspolitiska rådets bedömning är att den friare hyressättningen skulle leda till högre hyror för cirka 80 procent av de boende. I Storstockholm och Storgöteborg skulle det innebära en hyreshöjning med i genomsnitt 55 procent.

De skriver att ”i praktiken innebär reformerna således att ökade boendekostnader växlas mot lägre skatter och ökade bidrag”.

– Vinsterna är att hyresmarknaden kommer att fungera som en riktig marknad, det vill säga att om man vill ha en hyreslägenhet så kan man få den. Det kommer att leda till att hyreshusbeståndet, alltså de befintliga hyresbostäderna, kommer att utnyttjas på ett bättre sätt, säger Harry Flam till Sveriges Radio. Han är professor emeritus i internationell ekonomi vid Stockholms universitet och ordförande för Finanspolitiska rådet.

Vad gäller fastighetsskatten menar Finanspolitiska rådet att den avviker från likformighetsprincipen. Detta genom att ”småhus och särskilt bostadsrätter beskattas lägre än andra investeringar” vilket förstärks av att skuldräntor är avdragsgilla.

Samtidigt utgår ingen skatt överhuvudtaget på avkastning från bostadsrätter. ”Både skattesats och takbelopp är således lägre än för småhus”, skriver rådet i rapporten.

– Som det är nu är bostadsrätten som boendeform gynnad, och en konsekvens av det är att priserna på bostadsrätterna stigit väldigt mycket. Vi ser bostadsrätten för vad den verkligen är: Man investerar i en bostad precis som när man köper ett småhus, och vi tycker att det ska beskattas på samma sätt, säger Harry Flam till Sveriges Radio.

Läs hela rapporten här (pdf).