Svensk mäklarstatistik: Priserna något uppåt

Senaste mätningen från Svensk mäklarstatistik visar att bostadsrättspriserna stått still i april, medan villapriserna gått upp med en procent. Båda boendeformerna har sett årstakten öka från noll till en procent jämfört med månaden innan.

Bland bostadsrätter i de tre storstadsområdena noteras för april en prisökning om två procent i Göteborgs centrala delar och en procent i Storgöteborg. Både Stockholm och Malmö har oförändrade priser både centralt och regionalt.

På årsbasis ligger prisutvecklingen för samtliga områden nu på noll eller över.

– Där sticker Malmöområdet ut med årstakter på +6 och +7 procent, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik, i ett uttalande.

KÄLLA: Svensk mäklarstatistik

Villapriserna har den senaste månaden ökat med två procent i Stockholmsområdet, en procent i Malmöområdet och förblivit oförändrade i Göteborgsområdet.

– Prisutvecklingen på årsbasis är +5 procent i Malmö, +2 procent i Göteborg och oförändrad i Stockholm, säger Per-Arne Sandegren.

KÄLLA: Svenks mäklarstatistik

Vad gäller gjorda affärer ligger antalet på en fortsatt stabil hög nivå. Årets fyra första månader har det sålts över 50 000 villor och bostadsrätter, och villorna ligger två till tre procent över de senaste årens volymer.

Priserna på årsbasis ökar i samtliga områden utom Storstockholm där de är oförändrade.