Gamla Kockums blir bostäder. BILD: Peab

I torsdags visade Våningen & villan tillsammans med Peab upp historisk mark med verkstäder, hallar och kajer på gamla Kockums i Malmö. Dessa områden har varit stängda för allmänheten i flera decennier, och intresset var stort.

Orsaken är startskottet för det nya bostadskvarteret Varvskajen med 128 lägenheter. På tre dagar efter bostadsvernissagen kom det in 160 bokningsanmälningar på dessa.

Det som erbjuds är bland annat etagelägenheter med 3,5 meters takhöjd och bostäder med utsikt mot både land och hav, och på taket till den tidigare svets- och pannverkstaden planeras radhus.

Arkitekten som präglade Kockums hette Axel Stenberg, och flera av hans verk kommer att bevaras och fyllas med nytt innehåll. Bland det som bevaras är gjuteriet, maskin- och monteringshallen, vagnsverkstaden och magasinet.

Läs mer om projektet och se bilder här.