Andelen nyproducerade lägenheter som prissänks är rekordhög. Det visar nya siffror från bostadssajten Booli.

I Stockholm var siffran den högsta sedan de började göra mätningar – drygt 16 procent var prissänkta i april.

– Den höga andelen prissänkta lägenheter kan ställas i relation till att vi haft en lång period med högt utbud. Utbudet av nyproduktion är något lägre nu, men en del av de nyproducerade lägenheter som är färdigställda har troligtvis köpts tillbaka och kan komma ut på andrahandsmarknaden där budgivning får leda fram till marknadspris, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli.

I genomsnitt sänktes priserna på nyproduktion med -8,6 procent från utropspriset i Stockholm, och siffrorna i riket ligger inte långt därifrån. Utöver prissänkningarna tillkommer osynliga rabatter som inte syns i statistiken, till exempel avgiftsfria perioder.

– Det skiljer sig ganska mycket åt i landet. Uppsala har till exempel 25,4 procent andel prissänkta just nu, säger Matilda Adelborg.

Dock har antalet nyproducerade lägenheter både i Stockholm och riket under april varit lägre än motsvarande period förra året.