”Råa” lägenheter nu till salu

Nu har Sveriges första projekt med råa byggytor haft säljstart i Uppsala. Det handlar om Raw Propertys hus Raw Rosendal.

BILD: Raw Property/Berg Thornton Uppsala

Raw Propertys filosofi är att inte färdigställa lägenheterna fullt ut. Detta dels för att öka valfriheten och dels för att hålla priserna nere. Det som finns i lägenheten är ytterväggar, tak och badrum, där det sistnämnda fungerar som stomme i huset.

Sedan bekostas planlösning, ytskick och interiör av den boende utifrån ambitionsnivå – den som gillar industrikänsla kan alltså välja att behålla betongväggarna. I väggar och golv finns tomma rör för dragning av el.

– Inför och under arbetet med denna byggnad har vi riktat blicken ut i Europa och studerat flera spännande bostadsprojekt som på liknande sätt erbjuder råa och exponerade stommar till de boende. Det innebär maximal frihet inom ramen för den egna bostadsrätten, säger arkitekten Johan Berg på Berg Thornton Arkitekter i ett uttalande.

Raw Property fick innovationsstöd från Boverket för innovativt och hållbart byggande, specifikt för detta projekt.

Läs mer om hur det fungerar här.