I tretton av Sveriges 25 större städer nekas unga bolån trots att de har både fast anställning och en tillräcklig kontantinsats.

Det visar den nya rapporten ”Lön utan lägenhet” från Skandia.

BILD: Mohamed Mahmoud Hassan/Public domain pictures

Ett bolån är ofta en förutsättning för att överhuvudtaget komma in på bostadsmarknaden. Johanna Cerwall, vd på Skandias bank, säger att det är bekymmersamt att unga har så svårt att få dem.

– Vi måste hitta lösningar så att de senaste årens prisökning och skärpta kreditregler inte hindrar unga att få en egen bostad.

Rapporten visar att problemet inte är isolerat till storstäderna. En normalstor etta är utom räckhåll för unga även i områden som Uppsala, Halmstad och Linköping.

– Detta är ett problem för hela Sverige. Det är inte bara negativt för individerna som drabbas, utan för samhället i stort, säger Johanna Cerwall.

Hon menar att det är positivt att den tidigare amorteringskulturen har förändrats, men att de nya reglerna får orimliga konsekvenser.

– Regelverken behöver bli mer flexibla och ta hänsyn till varje enskilds livssituation. Vi som bank borde exempelvis få större utrymme att tillämpa amorteringsfria perioder för att ta hänsyn till olika skeden i livet. Det skulle kunna vara en möjlighet för fler unga att stå på egna ben.

Läs hela rapporten här (pdf).